Ortodonti
Ortodonti kelimesi, Yunanca'da ortho “düzgün” ve “odons” diş kelimelerinden meydana gelmiştir. Diş hekimliğinde Ortodonti ana bilim dalı ise , dişlerin çene kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüzdeki düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
Ortodontik tedavi de yaş sınırı var mıdır?
Bu sorunun cevabı günümüz gelişen teknolojiyle birlikte kesinlikle hayır.
Çocukluk döneminden 6- 7 yaş, ömrünüzün sonuna kadar her zaman aralığında ortodontik tedai uygulanmaktadır. Elbette iskeletsel gelişim bozukluklarında örn: alt çenenin önde olması durumunda, kemik gelişimi devam ederken çeşitli apareyler ile bu durumun önüne geçilir. Ancak ileriki yaşlarda iskletsel müdehale pek mümkün olmamaktadır. Bu durumlarda da kamuflaj tedavisi dediğimiz dişsel çözümler üretilmektedir.
Ortodontik tedavi seçenekleri nelerdir?
- Klasik ortodonti tedavisi (teller ile)
- Şeffaf plaklar ile ortofdontik tedavi
- Ayrıca iskelet anomalileri için kullanılan ağız dışı ve ağız içi apareyler
Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi nasıl ilerler?
Şeffaf plaklar sosyal mesafeden farkedilmeyen son derece konforlu, estetik ve klasik tel tedavisine göre daha hızlı sonuç alınan ortodonti yöntemidir. Yapılan dijital tarama ya da alınan manuel ağız içi ölçüsü, radyografik değerlendirme, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar ile kişiye özel bir tedavi planı çıkarılır. Ortalama tedavinin ne kadar süreceği tedavi bitiminde sonucun nasıl olacağı belirlenir. Hastalara özel plaklar dijital ortamda hazırlanarak tüm plaklar üretilip hastaya teslim edilir. Hastalarımız belirtilen şekilde iki hafta da bir bir sonraki plağa geçiş yapar.
Ortodontik tedavi süresi ne kadardır?
Ortodonti tedavisi için gelen hastalarımızın belkide tüm tedavi süreci hakkında en çok merak etikleri konu tedavinin süresidir. Bunun için tüm ortodontik tedaviler şu kadar sürede biter gibi bir cevap verilemez. Vakadan vakaya yapılacak olan tedavinin süresi değişmektedir. Ayrıca tedaviye hastamızın verdiği cevap da en önemli etkenlerden biridir.
Yapılan araştırmalar sonucu ortalama bir diş teli tedavisinin 18-24 ay sürdüğü ortaya konulmuştur. Fakat bu süreden çok daha kısa sürede biten tedaviler olmakla birlikte, yine bu süreden daha uzun süren tedaviler de mevcuttur.
Yalnız unutulmaması gereken bir diğer konu ise hastanın hekiminin verdiği kurallara, yönergelere tamamen uymasıdır. Bu uyum hem tedavi süresini hem de tedavi başarısını etkilemektedir.